Важните неща при обзавеждане на антрето


Как да се справя с малката квадратура в коридора? Как да сложа гардероб и място за сядане, огледало и закачалка, и пак да изглежда просторно? С какво да покрия стените,за да ги поддържам по-лесно? Къде да поместя всичките си обувки и палта, няма никакво място? Толкова тъмно помещение, как да го осветя?

 Това са само част от въпросите, на които трябва да си отговорим, когато обзавеждаме нашето антре. Ще ви помогна да систематизирате и подредите мислите си, за да постигнете възможно най-добър резултат, като споделя професионален опит:

1. Съставете си списък с всички функции, които ще се извършват във вашия коридор.

    * съхранение на дрехи и обувки, аксесоари и други
    * обличане и събличане
    * бърз тоалет или последен поглед преди излизане
    * посрещане и изпращане на гости
    * временно съхранение на кални и мокри обувки и дрехи
    * пране и сушене на дрехи / ако нямате мокро помещение/
    * съхранение на пособия за почистване/ ако нямате друго предназначено място за целта/ 


     Относно съхранението на дрехи и обувки имаме важен и труден въпрос, защото почти винаги мястото е ограничено, а вещите в изобилие. Дори и да имаме достатъчно квадратура, за да сложим големи шкафове, се колебаем да го направим, защото не искаме да отнемем от пространството и да направим впечатление за претрупаност. Добро решение са огледалните повърхности. Те удвояват визуално стаята:




Друга хитрост, която пести място е съчетаването на обемите за съхранение и огледалата в един интериорен елемент. Поставете огледална вратичка на шкафовете за обувки както съм проектирала вляво на визуализацията:


Или поставете частично огледална повърхност:



Направете по-плитки гардеробът или шкафовете. Можете да използвате изтеглящи се лостове за дрехи, за да спестите от дълбочината. По този начин получавате по-широк коридор,но не правите компромис в количеството на вещите, които ще приберете. Комбинирайте с място за сядане, което задължително има функция на шкаф:



Не подценявайте мястото на огледалото в коридора. Осигурете си разстояние, за да можете да се отдалечите и да огледате всичко в тоалета си. За целта, поставете огледалото в най-широката част на антрето. Подсигурете и достатъчна светлина:



 Обикновено при последната проверка на външния ни вид се налага да оправим косата си, да излъскаме петно на обувката или просто да сложим едно червило. Не забравяйте да си осигурите мини шкаф, импровизирана тоалетка или поне полица на една ръка разстояние:



 Знаете какво става на празници или когато сте поканили гости. Бутаницата около вратата ви изнервя толкова много ,че сте готови да се откажете за дълго от подобни сбирки. За да не си вгорчавате живота помислете накъде се отваря входната врата и може ли да се остави повече свободно място около нея:


 В големите специализирани магазини вече можете да намерите пластмасови подложки за мокри обувки, което е страхотно облекчение за всички старателни домакини. Ако все пак, нямате място за подобни екстри, винаги можете да облепите дъното на най-близкото чекмедже или рафт. За да можете бързо да поставите обувките там, а по-късно, когато се "разопаковате", видите децата и котката, на спокойствие да почистите без да бършете стъпки из цялото антре.

 Ако нямате място за пералнята в кухнята или пък апартаментът ви е толкова малък, че мокрото помещение просто липсва, ви остава да жертвате едно отделение на гардероба си, за да я скриете там. Сушилнята застава идеално точно над нея. Същото се отнася за огромната прахосмукачка, която постоянно се мотае в килера или зад бюрото на децата. Никой няма да предположи какво се крие зад красивите вратички:



Публикувам още идеи за вашето антре с надеждата да ви вдъхновя да мислите и да рискувате повече в интериора:












Сега вече знаете най-важното.
Надявам се да съм ви била полезна , вечно търсеща: инж. Яна Мечкарова











Коментари

Популярни публикации